Lite kärlek till mina projekt.


Det har inte blivit mycket handarbetat i helgen. Så blir det ju ibland. Så därför har det varit skönt att få pilla lite med det idag i alla fall. Tanken var att det skulle blivit mer kvalitetstid med sjalen och filten, men jag bäddade rent/tvättade sängkläderna, betalade räkningarna samt pysslade lite med ull som blivit tvättad. Det låter inte som några energikrävande insatser kanske, men det påverkar energin i allra högsta grad. Så på eftermiddagen vilade jag ett par timmar också. 

Men, filten har fått tre varv tillryggalagda. (Ett varv repades dock upp, eftersom det var fel färg.) Sjalen fick sig tre eller fyra uddar stickade. Den växer sakta men säkert. Jag tror att 36 uddar kommer bli perfekt! 

Just ja! Jag fick läst igenom mönstret till Pimpelliese och sedan bad jag mamma läsa igenom det en gång till. Man blir ju rätt blind efter att ha läst samma dokument flera gånger. Nu är det klart, så då kan jag skicka vidare det till mönsterskaparen så att fler kan få möjlighet att sticka sjalen. 

Jo men! Det blev en rätt produktiv dag trots allt! Nu ska vi sova, katterna och jag. Imorgon tänker jag försöka gå upp på morgonen och sen hålla det nästa vecka. Det är ett steg i gruppläxorna. Får se hur det går, önska mig lycka till. 


God natt!

En gladsjal växer fram
Jag håller på att sticka mig en sån där gladsjal. Jag vet inte riktigt vad andra lägger in i begreppet "gladsjal", men för mig är det en sjal i glada färger. En sjal att slänga rund axlarna för att pigga upp sig lite. Just den här sjalen stickar jag i opal surprise med stickor 3,5. Det går därför inte så fort. Eller ja, kag har ju kommit en bit. Det är snarare så att den inte växer så fort på brädden. På längden växer det desto snabbare. 

Jag testar att sticka Pimpelliesemönstret slätstickat. I orginalmönatret stickas sjalen rätstickat. Genom att slätsticka den blir det lite mer omväxling. Varannat varv räta, varannat varv aviga. Det behöver min hjärna! 

Nu är det dock dags att sova igen. Imorgon är det åter dags att stå upp tidigt. Alla dagar denna veckan har varit så. Så även på fredag. Snacka om att jag ser fram emot lite sovmorgon i helgen! Basta!

God natt alla goa!

Ännu en present har fått se dagens ljus


Jag tycker verkligen om att tillverka presenter/gåvor/julklappar. Det är så himla roligt att ge bort något jag själv hae skapat. Det gör ju att ingen annan har en likadan skapelse hemma. Den senaste presenten har två inspirationsgivare bakom sig. Dels den fina garnburken jag fick av Sandra i julklapp och dels svartafaretab.blogspot.se Garnburken är en snillrik tingest. Genom att ha garnnystanet i den rullar det inte runt, utan det ligger tryggt och stilla i burken. Dessutom kommer inte andra, t.ex katter och hundar, åt det. 
I bloggen som jag nämnde ovan publicerades ett inlägg om hur man gör en egen garnburk. Jag följde det inte, men inspiration fick jag. På second hand hittade jag en perfekt skål som jag målade i en kulör som Anne gillar skarpt. Sedan virkade jag en rundell med hål i mitten. Nästan längst ut gjorde jag ett hålvarv där jag kunde trä igenom ett snöre. Längst ut virkade jag en fin kant. 

Material:
Bomullsgarn
Virknål som passar garnet (jag hade virknål 2,5)
Stickmarkör. 

Mönster:
Virka 10 luftmaskor och slut dem i en ring med en smygmaska. 
Varv 1: Virka 2 stolpar i varje maska (20 maskor). Sätt markören i första virkade stolpen för att hålla reda på vart varven startar. Den flyttas med i varje nytt varv. 
Varv 2: Virka 1 stolpe i första maskan, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (30 maskor)
Varv 3: Virka 1 stolpe i varje i de två första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (40 maskor)
Varv 4: Virka 1 stolpe i varje av de tre första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut (50 maskor)
Varv 5: Virka 1 stolpe i varje av de 4 första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (60 maskor)
Varv 6: Virka 1 stolpe i varje av de 5 första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (70 maskor. 

Fortsätt på samma sätt genom att varje varv öka en stolpe i början innan du virkar två stolpar i en maska. (Varv 7: 1 stolpe i varje av de 6 första maskorna, 2 stolpar i nästa maska. Varv 8: 1 stolpe i varje av de 7 första maskorna, 2 stolpar i nästa maska. Och så vidare)
Till min skål krävdes det 9 varv, och när det nionde varvet var klart hade jag 110 maskor. 

Hålvarv:
Dela maskorna med en jämn intervall. Jag delade mina 110 maskor med 11. Vilket fick fram att jag virkade nästa varv som följer:
Virka 1 stolpe i varje de 8 första maskorna, virka två luftmaskor, virka 1 stolpe i 11 maskan från varvets början. Upprepa på samma sätt varvet runt. När varvet är klart har du 10 håll. 

Kantvarv:
Varv 1: 6 luftmaskor, 1 smygmaska i 7 maskan från varvets början. Upprepa varvet ut. På mitt varv gick inte det helt jämt ut så sista luftmaskkedjan blev 4 luftmassor och en smygmaska i sista maskan på varvet.
Varv 2: Virka 8 fasta maskor runt luftmaskkedjan, 1 smygmaska mellan kedjorna. Upprepa varvet ut. I min sista, den lite kortare, kedjan gjorde jag 5 fasta maskor. 

Trä ett snöre genom hålvarvet, placera rundeln på skålen och knyt åt med en fin rosett. Vips har du en egen garnburk. 
Efter att ha gjort två sådan här garnburkar har jag kunnat konstatera att jag gillar skålar som liksom har en midja där snöret liksom hamnar, så att det lätt går att spänna fast rundeln. 


Lycka till!

Stickkvarnen kom till användningJag köpte ju en stickkvarn i vintras. Efter att ha testat den en gång, där snodden sen inte blev tillräckligt lång för att sticka en halsduk av, har den inte använts igen. Men så! Igår fick jag tummen ur och startade en snoddtillverkning. Jag ville sticka en halsdukstub som räcker två varv runt halsen. Så det var bara att veva på! Försökte räkna på det och jag tror att det tog ungefär 6,5 timmar att veva  klart snodden. Den väger 152 gram. 

Själva stickningen tog inte mer än en halvtimme att göra. Så i det här fallet var det förberedelserna som tog nästan all tid i anspråk. Jag fick en förfrågan i vintras om att sticka en halsduk för en vän, det blev inte gjort då. Nu är den gjord och när det finns cash på kontot kan jag skicka den tillsammans med ett par beställda sockor. Så hon kommer hålla sig varm i vinter. Dagen farmor längtat till


Jag vet inte hur många gånger min farmor pratat om morgondagen de senaste månaderna. Vad som händer imorgon? Hennes spinngrupp startar igen. Anledningen till att hon pratat om den är att hon ville att jag skulle vara med på den. Jag misstänker (läs: jag vet) att jag kommer sänka medelåldern kraftigt men i det här fallet ser jag inte det som någon nackdel. Sannolikt kommer jag få massor av värdefulla råd och massor av hjälp för att bli en slipad spinnerska. 

Det ingår ju lite fika också så jag passade på att baka en äppelkaka som jag kan ta med mig. Gissa om det luktar ljuvligt gott här hos mig ikväll? 

Eftersom farmor kommer och hämtar mig 9:15 imorgon får jag se till att försöka sova lite nu. 

God natt till er alla där ute! 

PimpellieseHär är mitt senaste helt klara alster. En sjal stickad i garnet Stella från Järbo och med stickor 3,5. Mönstret finns på Ravelry och det heter Pimpelliese. Det finns tillgängligt på lite olika språk, bland annat engelska och tyska. Jag har fått i uppgift att översätta det och har gjort merparten av det. Jag ska bara korrekturläsa det, så att allt är rätt. Tyvärr kommer jag på det så sent på kvällarna och då har jag inte med hjärna.  Imorgon startar en ny vecka och då skall det väl ändå finnas massor av nya möjligheter att göra klart allt. 

Just den här sjalen stickade jag i present till min vän Maria. Hon bjöd nämligen in till middag igår och eftersom hon nyligen fyllde år tyckte jag att en sjal skulle bli en perfekt present. Maria tyckte att färgerna passade henne perfekt. Precis det jag tänkte när jag valde garn. 


Innan jag avslutar, är det fler än jag som upplever att blogg.ses app försämrats? När jag bloggar här i appen kommer jag inte åt den blå kameraknappen, centreringsknapparna samt knapparna som ändrar till fet/kursiv/understruken text. Kan det vara så att det beror på att IOS uppdaterats och appen inte följt med i utvecklingen? Frustrerande i alla fall, eftersom jag tycker om att skriva inläggen med texten mittencentrerad. 

Well! Det har ju varit krångel med sånt innan, så det kommer väl att ordna sig vad det lider! Medan den utvecklingen lider skall jag ligga och vila mig lite till på soffan. När nästa maskin tvätt är klar skall jag ta fem minuter på lilla visan för att förhoppningsvis komma med i matchen sen. När jag väl är i matchen igen skall jag virka på min filt!

Fridens till er alla! 

Ett nytt projekt


Jag har börjat med ett nytt projekt. Eller ja, jag började med det redan i söndags.  Ytterligare en filt i sicksackmönster ska det bli, och den tillverkas av alla mina bomullsgarner jag har liggandes. Tänkte att det skulle bli en så kallad gladfilt. Den virkas därför i glada färger kombinerat med vitt. Det är långa varv men det löper på bra, vissa dagar är jag riktigt produktiv. Andra dagar, så som idag, är inte lika effektiv och snabb. Dagens låga takt kan bero på att jag inte ens tagit upp filten och nålen. Då är det ju svårt att producera något. Men, kvällen är lång och när den lider mot sitt slut skall jag väl i alla fall lyckats virka ett par varv. Bebisen som skall få filten har inte tittat fram riktigt än, så lite tid finns kvar. (Dock var det bf i onsdags så vem vem när det sker.)

En pysslig idé

Ni vet, när man ska på middag och man vill ha med ett paket men man vet inte vad man vill köpa. Då är Pinterest perfekt. Där får man all inspiration man behöver för att ordna med just presenter. Så här var det för mig för ett tag sen, så jag ägnade tid åt att blädder runt bland alla idéer som finns på Pinterest.


Efter att ha kommit på massor jag ville göra bestämde jag mig tillslut för ett örhängestavla. En tavla att förvara alla sina örhängen på. Smart va? Och för att tydliggöra att det var en örhängestavla fick jag såklart tillverka lite örhängen också. 


Det var enkelt att göra. Eftersom merparten av idéer på Pinterest är just inspirationsbilden så valde jag att experimentera på det här. Första tavlan jag gjorde så fäste jag spetsen med häftpistol och det med resultatet att stiften gjorde sönder ramen här och var. Så i det här försöket valde jag att limma fast spetsen istället. Mycket enklare! Jag fick också spika i ett par små spikar som jag kunde knyta fast ett upphängningssnöre i. 

En enkel, men rolig presentidé. 
En bortglömd sneakpeak

Kommer ni ihåg det här inlägget: http://jelican.blogg.se/2014/august/snabbt-som-den.html#comment
(Bloggar från min telefon så jag kan inte göra så där snyggt där jag lägger in länken i ett ord i texten.)

För några dagar sen bläddrade jag här i mitt arkiv och så hittade jag inlägget som jag hänvisar till här ovan. Lite småkasst att jag inte visat upp alstret mer. Därför gör jag det nu, precis innan jag ska till att somna. 

Ett litet smyckesset.

Ett av få set jag gjort på länge. Varför gör jag inte mer smycken? Jag älskar ju den sortens pyssel.
I alla fall, detta setet gjorde jag till min fantastiska vän Erika. Setets olika delar är i grunden gjorda av burkkapsyler. Jag har samlat på mig lite nya kapsyler så snart skall jag kunna göra lite fler kapsylsmycken.

Eller ja, göra något annat av dem. Vem vet vad. 118 varv kvar


Yes box!
Det är precis så det är. 118 varv kvar innan sjalen är klar. Klar enligt mönstret i alla fall. Jag har tänkt göra lite extre på den här. Jag visar när jag är klar. 


Jag har mailat med mönsterskaparen och jag har fått lov att översätta mönstret till svenska. Mönsterskaparen ville gärna ta del av det så att hon kunde dela med sig av det på Ravelry. Hedrande! 
Har översatt det ikväll, och ska korrekturläsa det imorgon för att det ska vara helt rätt. 


Men nu skulle jag sovit för länge sen. Lika bra att slå slag i saken tänker jag. 

Tre och en halv timme senare...

Det blev inte en natt som jag hade tänkt. Precis innan jag skulle gå och lägga mig tittade jag, av en slump, på intygen jag fått skickade till mig. Av någon anledning läste jag noga på vilken period det gällde för. Visst, det var avsevärt mycket bättre än första intyget, men fortfarande långt ifrån fullständigt. Hur jävla svårt skall det vara att förstå: jag behöver ett intyg som gäller för perioden 1 januari 2011 till 28 februari 2012?
Jag tycker inte att det inte ska vara någon större svårighet att förstå att det inte bara betyder perioden 1 september 2012 till 30 september 2012. 

Det här skapade åter igen oro och stress, och än mer irritation och ilska. Detta har gjort att jag inte kunnat sova något i natt. Strax efter förra inlägget gick jag upp och tog lite värktabletter. Det kan, ibland, hjälpa till att få sömnmedicinen att funka. I natt hände inget alls. Så jag har suttit uppe och tittat på en dokumentär och 3 program om valet samt stickat på sjalen. Nu ska jag försöka sova lite. Tydligen behöver man i alla fall lite sömn. 


Sjalen har växt fyra uddar under tiden jag suttit och tittat på mina program. Nu är det bara 14 kvar. 168 varv för att vara exakt. Det är många varv, men det går ganska fort. För nu minskas det på vart fjärde varv, vilket gör att varje varv går snabbare och snabbare att sticka. 


Men!
Nu ska jag försöka sova ett par timmar för att sen ta tag i det ovan nämnda intygsproblet. 

En sjal växer fram


Lördagkväll.
Jag har just hittat mönstret, därför går det inte så fort. Söndagkväll.
Mönstret har satt sig och jag kunde konstatera att mönstret gjorde sig ypperligt på ett melerat garn. Måndagkväll.
Jag stickar utan mönsterstöd och varje nyttfärgparti går snabbare och snabbare att göra. Dessutom har jag funderat ut lite ändringar till nästa gång jag stickar den. Nu vet jag precis vad jag ska göra med ett av mina opal surpricenystan!

Just det här mönstret, i sitt orginalutförande hittar du på Ravelry. Det heter Pimpelliese. En lång natt...

Här sitter jag på sängkanten och dinglar med benen. Eller nä, det gör jag inte. Dinglar med benen alltså. Men jag sitter i alla fall på sängen. Jag kom i säng i ganska god tid idag och det får jag väl vara nöjd med. Däremot är jag inte så nöjd med att jag inte kunnat somna än. Jag vet på ett ungefär varför jag inte gjort det heller. Jag har nämligen städat i 4-5 timmar idag, ni vet en sån där rejälgenomstädning. Det var bara det att på slutet gjorde det ont överallt i kroppen och det var på ren dumdristighet som jag lyckades genomföra det. I takt med att timmarna gått ikväll har smärtan i kroppen tilltagit. 
Gissar att det är därför jag inte kommer till ro, trots sömnmedicin. Jag var nyss uppe och tog en antiinflammatorisk tablett och en värktablett. Jag hoppas att de ska kicka in snart. 

Jag vet att jag inte skall städa så länge på samma gång. Kroppen klarar inte det. Den är trots allt bra på att säga ifrån. Synd bara att jag inte lyssnade. Fast jag har ett försvar där, det må vara klent men det är ett försvar. Om man vill göra en sån där genomkörningsstädning kan man inte göra ett rum en dag och ett annat rum en annan dag. Visst, det städade rummet blir fint just när du gör det. Tyvärr tar det inte många minuter att solka ner eftersom de ostädade rummens smuts har en förmåga att flytta sig till rena ställe.  Så jädra dumt! Nu vet jag varför jag inte städar så himskans noggrant. Det är inte för att jag trivs i smuts. Nä, det är för att jag inte vill röra mig som en stel 80-åring nästa dag. Jag vet ju egentligen att bara att dammsuga hela lägenheten inkl. soffan gör att kroppe. Slår bakut. Tänk då vad 4-5 timmars intensiv städning gör.

Kommer jag upp ur sängen imorgon bitti är det ett smärre mirakel. Tur att jag gjort så mycket idag, så jag förtjänar att ta sovmorgon imorgon. 

Nu ska jag återigen försöka sova lite!


Förresten, titta vad snygg sjal jag håller på med just nu. :RSS 2.0