Garnbyte i tunvanten

Ja, så här ser alltså den pågående vanten ut. Jag hittade ett garn här hemma som motsvarade det svarta garnets tjocklek. Så det var bara att repa upp och byta ut.

Det är lite meckigt att sticka med två garner när man aldrig gjort det innan. Blev tipsad om att direkt testa tvåhandsfattning på en gång. Det är svårare att lära sig en ny handfattning om man börjar med en annan. Så, sagt och gjort kollade på en video på Youtube och därefter satt det ganska bra. Än så länge har jag bara behövt ta upp ett varv för att det blev för tight. Det finns ett till varv som är lite tight men det går att leva med. Nästan halva vanten är klar. Sen har jag en till att göra. Valde att inte loopa dem, eftersom det är så mycket mönster. Hade igen lust att tappa bort mig!

Var på väg i säng vid 00:30-tiden men det gick inte så bra. Stickningen gick så bra framåt, så jag hamnade i läget "bara ett varv till". Tillslut hittade jag ett bra varv att göra som sista varv. Det måste ju planeras så att det är lätt att starta upp igen efter natten. Glömmer du av vart du slutade är det inte helt lätt att hitta tillbaka.

Nu däremot är det dags att hitta en skön sovställning och hoppas på att hitta rätt i sömn och drömmar snabbt!

God natt!!

Fel fel fel fel fel!!

Nu har jag i två veckors tid försökt sticka till Felix. Resultatet är dock väldigt klent. Blir det inte för stort, blir det för litet. Eller skevt och fult. Så ikväll gav jag upp för en stund. Hans får vila lite. Kan det vara så att det går så dåligt bara för att jag egentligen vill sticka något till mig själv? Det var ju ett bra tag sen jag gjorde det! (Visst, jag fick ju ta över de för stora sockorna, men de var ju inte TÄNKTA till mig.)

Så jag repade upp det jag hade på stickorna och surade en stund. Sen satt jag länge och letade efter ett mönster på ett par tvåfärgade tumvantar. Hittade ett superfint mönster med hjärtan, men diagrammet för hur man skulle sticka mönstret fanns inte där. Gav upp och hittade ett annat! Det ena garnet är lite för tunt, så jag skall byta ut det imorgon. Jag måste också köpa en garndelare att sätta på fingret, annars tar det så otroligt mycket tid för att släppa och byta tråd hela tiden.

Så, snart har jag kanske ett par fina vantar. Kanske ska göra en matchande mössa?

Den som lever får se. Hoppas nu bara att de där garntrollen försvinner i natt. Jag vill inte ha med dem att göra mer bu!

Trekantssjal i Fame Trend Paljett

I helgen har jag varit iväg på myshelg med mina härliga vänner Erika, Tina och Sonia. Vi var i Erikas familjs sommarstuga mitt i skogen i Vårgårda. En helt ljuvlig helg vill jag lova. Massor av skratt, samtal om allt och inget, god mat och en hel del stickning. (Ja, vi drack lite vin också.)

Under lördagen åkte vi in till Alingsås och strosade bland gator och affärer och ganska många lördagsflanörer. Lite shopping och lite god lunch gjorde vår förmiddag. Efter att vi ätit gick vi in på affären Garntua, och som ni säkert förstår var det en garnaffär. En helt underbar liten affär med trevlig personal. Där hittade Tina en sjal och hon utbrast - "Angelica kan du sticka en sån här till mig?" Butiksbiträdet tog fram ett litet papper med mönstret, som man fick om man köpte ett garn. Så det gjorde Tina såklart!

Väl tillbaka i stugan åkte våra stickningar fram! Och det blev mycket sticka om du frågar mig. Erika hade stickat klart sin alldeles fantastiskt fina trekantssjal, (uddspets från pytten och tallriken från sillsallad) medan Sonia och Tina stod i startgroparna för det. Sonia har stickat ganska mycket innan, men aldrig spets. Tina har stickat tre projekt innan, bara rätstickat. Det var därför en liten utmaning att lära ut det jag tycker är enkelt och ett bra projekt att börja med. Vet inte hur många gånger Sonia kastade stickningen på bordet för att något inte stämde eller hur många gånger Tina tjoade till högt och tydligt när något blev fel. Tillslut höll jag inte räkningen på alla gånger jag fick rätta till för att en maska försvunnit eller tillkommit. Men långsamt blev det allt färre rättningar. Plötsligt kunde de sticka både ett och tre och sju varv utan fel, och även om de inte sa det högt så verkade det som att de sakta men säkert började tro att de visst skulle kunna slutföra projektet med bravur!

Medan jag satt där emellan dem för att lätt kunna rycka ut med hjälp påbörjade jag så sjalen som Tina ville ha. Det gick väl kanske inte så fort eftersom jag ofta fick lägga den ifrån mig. Däremot har jag suttit med den nu ikväll sen jag kom hem. Det är ett superenkelt mönster så den växer på. Enligt mönstret har den nu storleken som nämns. Eftersom det finns ganska mycket garn kvar i nystanet blir det fler varv. En stor sjal, är en bra sjal! Imorgon kväll tänker jag vara klar med den!


Och nu, nu ska jag försöka sova.
Hoppas du haft en fin helg du också!
God natt!

Ibland blir det inte som man tänk sig.

När jag gick och la mig igår tänkte jag att söndagen skulle ägnas åt att lägga boleron på blockning samt sticka ärmarna till den. Så blidde det inte. Istället åkte jag upp till svågern med äpplemos och fläderblommor. Det slutade med att jag satt med Willy när han skulle städa krigzonen som Sköld föreställa hans rum samtidigt som jag skulle se på Mamma Mu med Felix. Tro det eller ej, Willys rum blev det ordning på och då blev det Bamse för oss all tre.

När jag sen lyckats handla lite och ätit mat kunde jag inte hålla ögonen öppna. Klockan var 18 och jag struntade fullständigt i att det var lite för sent för att sova. Det slutade med att jag sov i två timmar. Andra skulle kanske säga "inte märkligt att du inte sover på natten då." Så kan man se det, och jag förstår det. Grejen är den att jag kan vara värdelöst trött och borta när jag lägger mig, för att strax därefter vakna till. Sömnsvårigheterna har inte att göra med att jag inte är trött. Det har att göra med att jag inte är bekväm med natten och sömnen som hör ihop med den.

I all fall. Lagom till 20:30 fick jag äntligt lite inspiration så jag fick lagt upp för ärmarna och jag hann sticka 6 varv på dem. Det ska nog inte ta allt för lång tid. Får nog klart det imorgon. Efter psykologsamtalet skall jag få lagt boleron på blockning. Yepp!

Men nu ska jag försöka fånga lite sömn. Syrran ska dra runt mig i stan ett par timmar imorgon. Och bussen går 9:26. Puh! Hon får så klart stå för väckningen så jag kommer upp!

God natt!!

Äppelknyckardag!

Svågern Mattias bjöd med mig ut till min pappa idag, för att länsa hans träd på äpplen. Varför inte tänkte jag! Mattias skulle ha dem till att göra must på hade han tänkt. Då kom jag på att jag kunde knycka en liten del för mig själv också, så kunde jag koka äpplemos. Det är ju dags att återgå till grötfrukostar, och då är äpplemos det godaste att ha på om du frågar mig!

Så i förmiddags åkte vi dit ut och plockade för glatta livet. Det fullproppade trädet blev snabbt renplockat. På en timme var det gjort. Och oj vad äpplen det var. Mattias fick så klart merparten eftersom det var hans idé.

Väl hemma satte jag igång och koka mos. Fick koka i ett par omgångar, eftersom första omgången blev lite vattning och behövde mer frukt för att bli bra. Det slutade med att alla äpplen som följt med mig hem åkte ner i grytan. Kort sagt, det blev ganska mycket mos!

Under tiden jag grejade hörde Mattias av sig och ville låna min råsaftscentrifug. Så jag åkte upp med den, och passade på att knycka lite mer äpplen. Tänkte förbereda lite äppleskivor i frysen, som bara är att ta fram i höst/vinter när lusten att baka äpplekaka faller på. Eftersom jag ändå var där, passade jag på att hjälpa Mattias med alla äpplena. Allt skulle bli till äpplejuice så det var bara att hugga i. Två jobbar snabbare än en! Han fick nog ihop en tio liter äpplejuice som nu ställts på jäsning.

Men hur gick det med mitt mos då? Jo då, det blev tre fulla burkar samt en refilpåse att förvara i frysen tills det är dags att fylla på igen. En burk skall Anne få, och en skall jag köra upp till systeryster. Eftersom det inte är några konserveringsmedel i är hållbarheten bara 1-2 veckor. Behöver således lite hjälp med att äta upp den. (Tanken var ju att inte göra så mycket denna gången. Men ack vad man kan bedra sig.)


Well! En lång dag har nu närmat sig natten. Dags att försöka få i alla fall någon timmas sömn här och där i natt!

God natt till er!

Ett bra-att-ha-verktyg!

När jag var i Danmark så hittade jag en liten LED-lampa som satt på en klämma. Den sortens lampa har flera gånger dykt upp på internetsidor om och för stickning. Flera har påtalat att den är bra att ha när man sticka på mörka platser, t.ex. i bilen. Jag kom på att testa den idag. Ibland känns det som att lampan intill soffan sprider lite för mycket värme, vilket den gjorde idag. Så sagt och gjort fäste jag lampan i min blus och vipa var det lättare att se mina maskor av svart garn på stickorna. Dessutom slapp jag den mesta värmen från sofflampan.

Jag är klart nöjd med den. Ett perfekt verktyg att ta till vid behov!

Felix blev utan sockor!

Jag började ju på ett par sockor till Felix igår. Det flöt på riktigt bra, och hade jag inte spontanåkt till syrran på kvällen så hade de varit klara nu. Men jag hade med mig stickningen dit och kunde sticka på rätt mycket. Hade hälen klar när det var dags att åka hem. Då konstaterade jag att sockan passade på min fot. Mönstret var för storlek 29-31. Jag hade följt alla punkter förutom att jag använde sticka 4,5 istället för 4 som mönster sa. Tokigt!

Så idag har jag stickat på, och har bara tåminsknigen kvar nu. Sockarna får hamna på mina fötter istället, så får jag sticka ett nytt par till Felix sen. Han önskade sig en mössa och halsduk i samma garn. Han vet vad han vill ha, den unga mannen.

Aldrig ska stickorna vara overksamma!

I väntan på att jag ska träffa Erika har jag lagt upp en ny stickning på stickorna. Det fanns en mening med att jag köpte hem fler kablar till mina favoritstickor. Detta är två stickningar på en gång, det skall bli ett par sockor till Felix. Lite tigerinspirerade tänker jag. Denna gången skall de få en bra passform i alla fall!

En kant och två ärmar kvar

Oj! Det har gått undan med boleron. Nu ikväll när jag avslutade så hade jag stickat själva "kroppen" och båda framstyckena. För att kunna komma vidare behöver jag Erika. Hon vill prova lite innan jag fortsätter och så skall vi bestämma om hon vill ha fläta eller resårkant.

Hur många timmar kan jag ha lagt ner på den än så länge? Uppskattningsvis 20 timmar kanske. Så det blir kanske 40 timmar sammanlagt? En arbetsvecka alltså. Jo, såpass mycket tid kan det ta för ett genuint handarbete att bli klart. Men då skall det sägas att det är välgjort, och med god hållbarhet.

(Hade jag kallat mig hantverkare hade jag kunnat ta, låt säga, 350 kr/arbetad timme. Det kan jag INTE som handarbetare...)

Men nu så ska jag ägna mig åt sömn. Det åskar BIG time ute, så vi får se hur mycket faktisk sömn det blir.

God natt!

Kommer ni ihåg dessa?

Största anledningen till att de blev till är faktiskt min vän Erikas förtjänst. Hon frågade om inte jag kunde sticka en sån till henne. Och visst kunde jag det. (I utbyte mot en av hennes otroligt fina änglar.) Men jag ville testa mönstret först och gjorde då den multifärgade till mig. När jag la upp bilder på det pågående arbetet önskade sig Malin en i 25-årspresent också. Så den blev gjord strax efter.

Erika sa att det inte var hyperbråttom med hennes, hon behövde den inte förrän framåt hösten/vintern. Så den har liksom legat lite på vänt. Idag blev jag klar med en beställning och passade då på att börja med Erikas bolero. Nu kan jag nästan mönstret utantill så undra om jag inte kan sticka i sömnen? Kanske inte helt värt att testa. Det vore ju dumt om mina stickor skulle gå sönder för att de hamnat under min rumpa eller så.

Hade först bestämt att jag skulle sticka ärmarna först, för det är så sablans tråkigt. Men jag blev lite osäker på storlek och så, så jag struntade helt enkelt i det. Får väl sticka dem innan jag går på kanten.

Undra hur lång tid denna tar att göra? Någon som vågar gissa?

Äntligen!

Ikväll blev så Sandras sjal äntligen färdigstickad. Vilken lättnad! Den har tagit sin lilla tid. Fast, bara för att det sista är gjort med stickor och garn betyder det inte att den är helt klar. Nä, först skall trådar fästas och sen så skall den blockas. Det är verkligen ett måste för den. När det väl är gjort kommer den att bli jättestor tror jag. Perfekt för kalla dagar på kontoret i höst/vinter.

Nu är det bara en halv benvärmare, 6 märken till converstofflorna och en bolero kvar på att göra-listan till andra. Eller ja, en mössa också. Men den kan vänta ytterligare lite till.

Här nedan får ni se en bild på sjalen. Ingen superbra bild, men den får duga som sneakpeak!

God natt!

RSS 2.0