Ännu en present har fått se dagens ljus


Jag tycker verkligen om att tillverka presenter/gåvor/julklappar. Det är så himla roligt att ge bort något jag själv hae skapat. Det gör ju att ingen annan har en likadan skapelse hemma. Den senaste presenten har två inspirationsgivare bakom sig. Dels den fina garnburken jag fick av Sandra i julklapp och dels svartafaretab.blogspot.se Garnburken är en snillrik tingest. Genom att ha garnnystanet i den rullar det inte runt, utan det ligger tryggt och stilla i burken. Dessutom kommer inte andra, t.ex katter och hundar, åt det. 
I bloggen som jag nämnde ovan publicerades ett inlägg om hur man gör en egen garnburk. Jag följde det inte, men inspiration fick jag. På second hand hittade jag en perfekt skål som jag målade i en kulör som Anne gillar skarpt. Sedan virkade jag en rundell med hål i mitten. Nästan längst ut gjorde jag ett hålvarv där jag kunde trä igenom ett snöre. Längst ut virkade jag en fin kant. 

Material:
Bomullsgarn
Virknål som passar garnet (jag hade virknål 2,5)
Stickmarkör. 

Mönster:
Virka 10 luftmaskor och slut dem i en ring med en smygmaska. 
Varv 1: Virka 2 stolpar i varje maska (20 maskor). Sätt markören i första virkade stolpen för att hålla reda på vart varven startar. Den flyttas med i varje nytt varv. 
Varv 2: Virka 1 stolpe i första maskan, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (30 maskor)
Varv 3: Virka 1 stolpe i varje i de två första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (40 maskor)
Varv 4: Virka 1 stolpe i varje av de tre första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut (50 maskor)
Varv 5: Virka 1 stolpe i varje av de 4 första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (60 maskor)
Varv 6: Virka 1 stolpe i varje av de 5 första maskorna, virka 2 stolpar i nästa maska. Upprepa dessa två varvet ut. (70 maskor. 

Fortsätt på samma sätt genom att varje varv öka en stolpe i början innan du virkar två stolpar i en maska. (Varv 7: 1 stolpe i varje av de 6 första maskorna, 2 stolpar i nästa maska. Varv 8: 1 stolpe i varje av de 7 första maskorna, 2 stolpar i nästa maska. Och så vidare)
Till min skål krävdes det 9 varv, och när det nionde varvet var klart hade jag 110 maskor. 

Hålvarv:
Dela maskorna med en jämn intervall. Jag delade mina 110 maskor med 11. Vilket fick fram att jag virkade nästa varv som följer:
Virka 1 stolpe i varje de 8 första maskorna, virka två luftmaskor, virka 1 stolpe i 11 maskan från varvets början. Upprepa på samma sätt varvet runt. När varvet är klart har du 10 håll. 

Kantvarv:
Varv 1: 6 luftmaskor, 1 smygmaska i 7 maskan från varvets början. Upprepa varvet ut. På mitt varv gick inte det helt jämt ut så sista luftmaskkedjan blev 4 luftmassor och en smygmaska i sista maskan på varvet.
Varv 2: Virka 8 fasta maskor runt luftmaskkedjan, 1 smygmaska mellan kedjorna. Upprepa varvet ut. I min sista, den lite kortare, kedjan gjorde jag 5 fasta maskor. 

Trä ett snöre genom hålvarvet, placera rundeln på skålen och knyt åt med en fin rosett. Vips har du en egen garnburk. 
Efter att ha gjort två sådan här garnburkar har jag kunnat konstatera att jag gillar skålar som liksom har en midja där snöret liksom hamnar, så att det lätt går att spänna fast rundeln. 


Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0