BrownieFudgeCheesecake



Ska man fira, så ska man fira. Och jag tycker om att bjuda på nya kakor. Mest för att jag tycker om att provbaka nya bakverk och godsaker. Så i söndags när jag surfade runt efter ett recept till pajen råkade jag glida in på en blogg och hitta DET receptet. BROWNIEFUDGECHEESECAKE.

Så här efter att ha ätit en två bitar kan jag väl säga att den inte är gjord för veklingar. Makalöst mättsam kaka om man skall titta på negativa sidor av den. Men, också makalöst och löjligt god kaka! Anledningen till att jag tog två bitar var mest för att smakerna i den gifte sig så otroligt bra att det bara var att stoppa i sig. (Även om en och annan muntlig fundering om att sluta äta poppa ur munnen.)

Så, hur bakar man den här kakan?

Browniefudgecheesecake

Cheesecakesmet:

300 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
¾ dl strösocker

Browniesmet:

2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade cashew- eller pecannötter
(jag använde saltade cashewnötter, perfekt med sältan!)

Fudgeglasyr:

40 g smör
1 msk mjölk
1½ dl florsocker
2 msk kakaopulver
Cashewnötter eller pecannötter till garenering

Använd en ganska liten form med löstagbar botten och kläm fast ett bakpapper i botten. (Jag använde en form som var 23-25 cm i diameter.)

Ceesecakesmet: Rör samman cream cheese, vaniljsocker och socker. Ställ åt sidan.

Browniesmet: Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Häll smör och kakao i en kastrull och värm på svag värme tills smöret är helt smält och blandat med kakaon. Rör ner smöret i äggblandningen. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret och de hackade nötterna. Häll hälften av smeten i formen och släta till ytan. Bred försiktigt på ostsmeten ända ut i kanterna. Täck med resterande Browniesmet. Grädda i nedre delen av ugnen, 180 C, i ca 30 min. Låt kallna i formen.

Fudgeglasyr: Smält smöret med mjölken. Rör ner florsocker och kakao.
Låt sjuda upp någon minut. Bred ut glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över kakan. Dekorera med nötter. Låt kakan stå kallt tills glasyren stelnat.

Servera gärna med en klick vispad grädde. God både ljummen och kylskåpskall!


Som värdina får jag väl säga att kakan faktiskt gick åt som smör i solsken trots att den var så mättsam. Har en halv kvar, så är du sugen kan du ju palla dig hit och smaka.

(Nu får du föreställa dig igen, här skulle det varit en bild på kakan i genomskärning, men blogg.se verkar fortsätta krångla.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0